На 15 юни започва седмото международно преброяване на белия щъркел

Седмо международно преброяване на белия щъркел стартира през юни. Това е една от най-големите природозащитни инициативи в световен мащаб, която се провежда с участието на гражданите по модела „гражданска наука“.

storks-525113_640

Веднъж на всеки 10 години в световен мащаб се организира Международно преброяване на белия щъркел. Тазгодишното ще започне на 15 юни и ще продължи до 15 юли 2015 г. То ще се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).Преброяването ще обхване цялата страна или общо над 5 000 населени места. С помощта на доброволци ще бъдат обиколени всички щъркелови гнезда и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки. Ще бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, за гнезда, които по различни причини не са били заети тази година и ще бъдат набелязани застрашените гнезда, които в последствие ще бъдат обезопасени с помощта на съответните институции.

Преброяването на белия щъркел се организира от 1930 г. насам, като се прави веднъж на всяко десетилетие и в него участват над 40 държави. Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там, където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Преброяването се организира в две поредни лета. Седмото издание започна през лятото на 2014 г. и продължава това лято – от средата на юни до средата на юли. В него ще се включат екипи от над 150 доброволци, координирани от БДЗП, както и представители на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ, която също е партньор на инициативата.

За първи път Международното преброяване на щъркела е отворено и за широко гражданско участие. С развитието и достъпа до модерните мобилни технологии, всеки от нас може да стане част от подобни големи научни изследвания.

За да улесни участието на повече хора и да го направи достъпно дори и за децата, БДЗП разработи сайта www.shturkel.bg, в който данните от преброяването могат да бъдат въведени в опростена електронна бланка. Сайтът е достъпен както от настолен компютър, така и от таблет.

Другият лесен начин за въвеждане на данни за щъркелови гнезда е чрез мобилното приложение SmartBirds Pro, което бе специално разработено от експертите на БДЗП за въвеждане на данни от полеви наблюдения. Можете да свалите приложението безплатно от Google Play (за устройства с операционна система Android) и чрез него по бърз начин да снемете автоматично GPS координати, да приложите снимки и пр.

Междувременно БДЗП организира и конкурс в рамките на проекта „Търсенето на щъркела“. В него ще бъдат раздадени награди на участници в Международното преброяване в няколко различни категории: Най-много преброени гнезда, Най-подробно изследване, Най-атрактивна снимка/ видео на щъркелово гнездо, Награда за спасител на гнездо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*