Глобална програма „Аполо“ ще прави зелената енергия по-евтина

План за нова глобална изследователска програма, насочена към по-бързо намаляване на разходите за енергия от възобновяеми източници, наскоро привлече интереса на водещите световни икономики.

„Глобална програма „Аполо“ ще бъде международна, координирана схема за изследователска и развойна дейност с акцент върху технологиите за съхранение на електроенергия, интелигентните мрежи и възобновяемите енергийни източници. Така е записано в доклад за нейното основаване, изготвен от учени, икономисти, бивши изпълнителни директори и преподаватели.

res-res

„По време на Студената война програмата „Аполо“ изпрати човек на Луната. Днес имаме нужда от глобална програма „Аполо“, която да се справи с изменението на климата, но този път усилията трябва да бъдат на международно ниво,“ се казва в доклада.

Въпреки че разходите за енергия от възобновяеми източници през последните години намаляват, особено тези за слънчева фотоволтаична енергия, низходящото движение трябва да се ускори на фона на рекордно високи емисии на парникови газове и замърсяването на въздуха от въглищни централи и дизелови машини.

„Налице е виждал значителен интерес от широк кръг от държави,“ подчерта Дейвид Кинг, един от авторите на доклада и бивш британски главен държавен учен. Сред тези държави са някои страни-членки на ЕС, САЩ, Япония, Корея, Мексико, Обединени арабски емирства, Индия и Китай. „Надяваме се до ноември да се поемат конкретни ангажименти“, добави Кинг. Това е важен краен срок, като се има предвид, че през декември световните лидери ще се срещнат в Париж, за да се споразумеят за нов план за ограничаване на глобалното затопляне.

Глобалната програма „Аполо“ трябва да бъде създадена с цел енергията от възобновяеми източници да стане по-евтина от тази от нови въглищни централи в слънчевите части на света в рамките на 10 години. За целия свят пък срокът е до 2025 г.

„Шестте милиарда долара, които правителствата харчат за научно-изследователска дейност в областта на възобновяемата енергия, е твърде малка сума“.

Програмата ще започне с минимум 15 милиарда долара, изисквайки от страните, които се присъединят към програмата, да влагат най-малко 0,02% от брутния си вътрешен продукт в изследвания в областта на възобновяемите енергийни източници. Резултатите от тези изследвания ще могат да бъдат споделени с другите членове на програмата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*