Индианците Навахо се борят за спасяване на дивите коне от кланицата

Първият по рода си опит за опазване на дивите коне, бродещи земите на племето Навахо в югозападната част на САЩ, от изпращане в кланицата в Мексико, вече се радва на предварителното одобрение на местните племенни лидери, обяви в четвъртък бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън.

feral-horses-602278_1280

Пркетоспоразумението все още предстои да бъде разгледано от племето, както от фондацията, основана от Ричардсън и актьора Робърт Редфорд. Споразумението би трябвало да осигури средства и експертна ппомощ, която да помогне на Навахо да спре лова на диви коне с цел изпращането им в кланиците в Мексико.

Въздействието на интензивната паша на дивите коне във високо-пустинния резерват с площ 70 кв. км. из на Ню Мексико, Аризона, Колорадо и Юта стана прекалено тежко поради сушата. Това доведе до изострянето на конкуренцията между дивите коне и отглеждания от племето добитък, борещи се за рядката растителност, обясни Рик Абаста, говорител на президента на Навахо – Русел Бегайе.

Проблемът доведе до остро разделение сред племенния народ, който разчита на свободното отглеждане на говеда и овце, но и дълбоко почита конете.

„Старейшините Навахо имат една поговорка, която гласи: конете ни са свещени“, посочи Абаста.

Броят на дивите коне в региона се оценява на няколко хиняди, като според някои оценки става дума за около 70 хиляди.

Ако споразумението бъде одобрено, ще бъдат въведени мерки като контрол на раждаемостта сред дивите стада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*