Eлектрическите велосипеди насърчават колоезденето

Ново изследване, проведено от Норвежкия институт по транспортна икономика и финансирано от норвежкото правителство, е установило, че хората са много по-склонни да карат велосипед, ако той е електрически. Това било установено посредством експеримент, при който на група граждани от Осло били дадени е-велосипеди за няколко седмици.

ebike-635553_1280

В рамките на проучването 66 души били оборудвани с електрически велосипеди, докато останалата част (160 души) служили като контролна група.

Преди получаване на своите е-велосипеди проблемите, които хората посочвали като причина да не карат колелета, били най-често липсата на инфраструктура, стръмните хълмове, необходимостта от превозване на товари, както и проблемът с изпотяването (!). Мъжете съобщавали за тези проблеми малко по-рядко, отколкото жените. Жените пък изглеждали малко по-благосклонни към идеята за закупуване на електрически велосипед.

В резултат на наличието на електрически велосипеди в тестовата група се увеличил процентът на велосипедните пътувания, както и на цялостното разстояние, изминавано по този начин. Това довело до намаляване на пътуванията с автомобил и с обществен транспорт.

Според изследователите:

  • е-велосипедите увеличават общото количество колоездене – както като брой пътувания, така и като изминато разстояние;
  • е-велосипедите имат по-голям ефект върху жените, отколкото върху мъжете;
  • е-велосипедите имат сходни ефекти върху всички възрастови групи;
  • е-велосипедите засягат както пътуванията до работа, така и тези през свободното време.

Не на последно място сред участниците в експеримента с електрическите велосипеди се е увеличил и делът на тези, които заявяват, че са готови да платят повече за е-колело – с 200 до 300 долара повече.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*