Азиатската банка за развитие дава 9 млрд. долара за соларни проекти

Азиатската банка за развтитие (АБР) обяви началото на амбициозен проект, който трябва да привлече 6,75 млрд. долара частни инвестиции в проекти за соларна енергия в региона в рамките на следващите три години.

Мултинационалният заемодател ще осигури допълнителни 2,25 млрд. долара за подкрепа на проектите. Те трябва да започната да осигуряват 3000 мегавата соларна електроенергия до 2012.

макар че подобен мащаб не е голям, инициативата е съществена защото отбелязва една важна стъпка в усилията за посрещане на нарастващите енергийни нужди и глад за чиста електроенергия в Азия.

Банката е посочи кои региони ще са във фокуса на проектите. Посочи обаче, че Централна Азия с нейния глад за електричество, както и изобилието от пустинни територии плюс стремежа за намаляване на вредните емисии превръщат именно тази зона в отличен кандидат за инвестицията.

По изчисления на АБР, енергийното потребление в Азия и Тихоокеанския регион ще се удвои до 2030 година.

Миналата година банката осигури близо 1,3 млрд. долара за проекти в областта на екологично чистата енергия. За 2013 година целта й е да увеличи инвестициите до 2 млрд. на година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*