Балчик събаря незаконни строежи до 3 дни след срока за доброволно събаряне

ruin-542097_1280

Година след чудовищното наводнение във Варна, което заля Аспарухово и отне две над дузини човешки животи, община Балчик взе решение, че ще пристъпва към премахване на незаконните строежи до три дни след изтичане на срока за доброволно събаряне на обекта от собственика. Това поне е записано в нова наредба, утвърдена от Общинския съвет.

Специалисти от общинската администрация под ръководството на главния инженер на общината ще уточняват след издадена заповед от кмета какви строителни работи трябва да бъдат извършени и какви финансови средства са необходими за събарянето. Когато е нужно, ще бъде подготвян конструктивен проект за премахване на строежа, както и план за безопасност, се посочва в новата наредба. Общината ще обявява обществена поръчка за избор на изпълнител по премахването на незаконния строеж. Когато стойността на услугата не надвишава посочените в Закона за обществените поръчки прагове, премахването ще се възлага на специалист с опит в събарянето, който притежава и нужната техника.

Ако построилият незаконния обект е неизвестен, общината ще поема разходите по събарянето. Годните строителни материали от премахнатия обект ще бъдат продавани.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*