Китай вдигна мерника на димящите кораби

port-614543_1280

Китай обмисля нови регулации за емисиите от лодки и кораби, обяви министерството на околната среда понеделник. Това е най-новият опит на страната да ограничи замърсяването на въздуха.

Изправени пред нарастващ обществен натиск, лидерите в Пекин обявиха война на замърсяването, обещавайки да се откажат от дългогодишния икономически модел на „растеж на всяка цена“, който отрови голяма част от китайските води, небе и земя.

Министерството на околната среда заяви, че ще търси обратна връзка от обществеността за това дали да одобри регламента за корабите и лодките. Новата регулация ще включва нови стандарти за качеството на горивата в морското дело и тяхното използване.

„Проблемите със замърсяването на околната среда, причинено от корабите, стават все по-очевидни,“ каза Ксионг Юехиу, преставител на министерството, в изявление на уебсайта на ведомството. Китай разполага с 172 600 кораба, по данни от края на 2013 година.

Секторът на корабоплаването генерира 8,4% от китайските емисии на серен диоксид и 11,3% от емисиите на азотни окиси към 2013.

Еко-нормите за корабите се наблюдават в световен мащаб от Международната морска организация. Но докато ММО въведе редица мерки за намаляване на замърсяването чрез контрол на емисиите в Америка и Европа, в Азия този проблем досега остана непокътнат.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*