Тайнствена дупка в земята развила изненадваща и красива екосистема в Китай

Огромните дупки в земята често се разглеждат от хората като бедствие, ала тази варовикова кухина е същински рай. Наслада за ботаника – тази огромна дупка е била открита в центъра на китайската планинска провинция Хубей. Отдалеченото място, достъпно само чрез пълзене по въжена стълба, и влажните околности и тресавища са довели до развитието на учудващо буйна, самостоятелна екосистема, до голяма степен недокосната от човека.

China-sinkhole-ecosystem-lead

Дупката е образувана по естествен път в резултат на карстовите процеси в региона. Това е станало, защото влажния климат в региона е предизвикал постепенно химическо разграждане на карбонатната материя в околния пейзаж. Въпреки че ямата е открита преди десетилетия, само шепа хора са влизали в огромния кратер, който е действително трудно-достъпен. По груби оценки варовиковиата яма е дълбока около 290 метра и е с площ около 6,7 хектара.

China-sinkhole-ecosystem-9

Поради необезпокояваното си местоположение и благоприятните условия в огромната яма се е развила процъфтяваща екосистема, която досега е била скрита от очите на обществото. Слънчевата светлина навлиза в пространството чрез един отвор в сйкалата, а дъждовете и кондензацията осигуряват много вода в дупката. Влажният и богат на кислород пейзаж е изобилства от растителност – особено папрати, които ббуквално са избуяли във влажната среда. Ароматни цветя, лози, мъхове, палмови дървета и други растения също виреят лудо и стават част от гъстия зелен килим, който покрива „пода“ на дупката. Стотици лястовици са изградлили гнезда в стръмните скали наоколо и се хранят с изобилстващите пеперуди и насекоми.

China-sinkhole-ecosystem-7 China-sinkhole-ecosystem-6 China-sinkhole-ecosystem-3 China-sinkhole-ecosystem-10

2 коментара

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*