Google инвестира във вятърни ферми

Миналата година Google леко изненада света, когато обяви, че започва да инвестира във възобновяеми енергийни източници. Ето, че ИТ гигантът неотлъчно следва своите планове.

Вчера фирмата анонсира, че е инвестирала $38,8 милиона в две вятърни ферми близо до Северна Дакота. Те са с капацитет 169,5 мегавата.

“…Оглеждахме се къде да инвестираме в проекти за възобновяема енергия – като този, който подписахме – които да могат да ускорят внедряването на най-новите технологии за възобновяема енергия, като в същото време осигурят атрактивна възвръщаемост на Google,” глласи изявление на корпорацията по повод инвестицията.

Интересното е, че вложението идва откъм Google proper – поделението, което миналата година получи лиценз да продава електроенергия като ютилити дружество.

Макар че вятърните системи струват по-малко от соларните и осигуряват повече електроенергия от тях, те не са предпочитани от бизнесите от “Силиконовата долина”. Едва през последните няколко месеца рисковите капиталисти започнаха да душат в тази ниша и да приготвят парите си за инвестиции в тази сфера.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*