Норвегия преоценява границите за добив на нефт в Арктика

iceberg-554087_1280

Правителството на Норвегия ще трябва да направи преоценка на границите за добив на нефт в Арктика, след като не успя да получи парламентарна подкрепа за първоначалното си предложение да измести тези граници на север.

Тъй като арктическият лед се свива – тенденция, която учените свързват с изменението на климата – бе поставен под въпрос начинът, по който правителството определя границите на леда и тези, в рамките на които могат да се провеждат проучвания за нефт и газ.

„Предложението не беше подкрепено и сега ще бъде върнато за по-задълбочена оценка за въздействието върху околната среда, което ще бъде направено преди 2020 г.“, заяви лидерът на парламентарната комисия по енергетика и околна среда Ола Елвестуен.

През януари правителството на Норвегия даде ход на нов лицензионен кръг, когато покани фирмите да търсят петрол и газ по-навътре в Арктическия кръг.

Министърът на енергетиката Торд Лиен каза, че не мисли, че новите събития ще окажат някакво влияние върху поредния лицензионен кръг, в който са включени и арктическите блокове. Елвестуен обаче посочи, че три блока от новия кръг ще бъдат засегнати, съгласно споразумение от 2012 г., което предвижда, че проучвания за нефт и газ не е допустимо да се извършват в до лед.

Двете малки опозиционни партии – либералите и християндемократите – които подкрепят дясното правителство на малцинството, по-рано заявиха, че не подкрепят разширяването. Те се опасяват от петролни разливи, които са много по-трудни за изчистване, когато засегнат и леда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*