Старият бряст в Сливен не е застрашен от изсъхване

Старият бряст в Сливен не е застрашен и не съхне. Това каза пред БТА инж. Петър Петров – главен експерт в отдела „Екология“ в община Сливен, който е изготвил и изпълнява пълната програма с грижи за Стария бряст.

brqst2

Един от клоните на дървото действително съхне, но той е от миналата година и тогава не е бил изрязан, допълни Петров, като посочи, че това са естествени процеси и дървото не е застрашено.

В най-скоро време предстои общината да сключи договор със специалисти, които ще поставят изкуствени кори на съществуващите хралупи, короната ще бъде орязана ажурно, а стъблото ще бъде укрепено по иновационна технология с въжета тип „кобра“. Ще бъдат монтирани дендрометри, които ще следят прираста на дървото и жизнения му статус.

Първите дейности, които ще бъдат извършени, са торене, след направен почвен анализ и ваксиниране на дървото срещу трахеомикоза.

Старият бряст в Сливен спечели конкурса “Европейско дърво на годината 2014?. Със своята 1100-годишна история той е символ на града, вековен свидетел на бурното и героично минало на града. Край него са се провеждали много значими за града и общността събития и са го превърнали в знаково дърво.
От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*