Жените-масаи са новите „соларни посланици“ на Африка

Масаите са полу-номадско пасторално племе, обитаващо Кения и Танзания. Глобализацията не носи нищо добро на тези хора, дивите животни често крадат добитъка им, а след залеза на слънцето живеят на тъмно. Някои от тях имат мобилни телефони, но трябва да вървят много километри, за да ги заредят.

Сега един нов проект, ръководена от Green Energy – Африка, се готви да „донесе“ слънчева енергия за около 2000 къщи в окръг Найпута. Още по-интересното е, че това начинание дава власт в ръцете на жените-масаи.

masai-585296_1280

Green Energy – Африка даде ход на 7-месечно обучение за предприемачество за жени, фокусирано в областта на възобновяемата енергия. Проектът цели „насърчаване на приобщаващо участие на жените и младите хора в развитието чрез слънчева енергия“. В рамките на начинанието жените и младежите ще осигуряват соларна енергия за хората, живеещи в окръзите Кажиядо и Макуени в Кения.

Около 23 процента от кенийците имат достъп до националната електрическа мрежа. От селата само 5 на сто са свързани към нея. За да компенсират този енергиен недостиг, жени като Жаклин Найпута, за която наскоро разказа Ройтерс, разчитат на скъпия керосин или на рязане на дървета за огрев.

Найпута оглавява групата „Осопуко-Едонийнап“, една от петте женски групи, които купуват слънчеви инсталации от Green Energy – Африка с отстъпка и след това ги транспортират на магаре през селата. Те ги продадат по 300 кенийски шилинга. Постъпленията се съхраняват във фонд, който се използва за закупуване на нови слънчеви панели, батерии и осветителни тела.

„За нас въздействието на слънчевата технология е несравнимо,“ казва Найпута пред Ройтерс. Тя обяснява, че новите соларни лампи защитават семейството є от хиените и дивите котки, откраднали 10 от нейните драгоценни кози през 2014 г. Синът й, който бил принуден да спи в обора при животните, за да ги пази, вече може да спи в дома си.

Освен, че осигурява енергия на общностите, които досега не са имали достъп до електричество, програмата има и социален ефект. На жените-масаи не е разрешено да притежават каквато и да е собственост, но сега те са носители на новата технология и това им отрежда по-специално място в обществото на масаите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*