Биоразградими погребални урни превръщат гробищата в мемориални градини

Повечето от нас поне веднъж са се разхождали из гробище, крачейки из безкрайните редици от студени мраморни надгробни плочи – кръстове, кръстове, правоъгълни плочи и тук-там ангелчета. Една италианска дизайнерска компания, наречена Capsula Mundi, има интересна идея за промяна на това: погребални урни от биоразградима материя (нишесте), които подхранват дървесни семена, докато телата се разграждат. Естественият процес на разлагане и подхранване на дървото по-горе може, с течение на времето, да преобрази погребалните пространства и те да бъдат трансформирани от редици камъни в буйни мемориални гори.

Biodegradable-Burial-Pod-Memory-Forest-Capsula-Mundi

При наличието на над 7 милиарда души на планетата, всички от които все някога ще умрат, сегашните начини на погребване може би наистина трябва да се преосмислят. Кремацията не е добро решение, тъй като изисква изумително количество енергия. При погребалните урни, проектирани от Capsula Mundi, тялото (което не бива балсамирано с формалдехид или други токсини) бива сгънато в ембрионална поза и се поставя в капсулата от био-пластмаса на база нишесте. Заедно с него в капсулата се поставят и семена за дървета. След това урната се погребва в плодородна почва. Вместо гравиран камък, роднините могат да посещават мястото с растящото и разхубавяващо се дърво.

Capsula-Mundi-Memory-Forest

Семената на дърветата, които следва да съпътстват покойниците, би трябвало да са от характерни за съответния регион видове: за планинските райони на Италия, например, това са ела, бук, бреза, явор, или хвойна; за по-средиземноморския регион може да са мирта, дъб, маслина или евкалипт.

Засега това е само идеен проект, тъй тъй като погребалното законодателство трябва да бъде преразгледано за въвеждането на подобна практика.

Capsula-Mundi-Trees

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*