Паркинг в центъра на Лос Анджелис е превърнат в обществен парк

Малцина очакват град като Лос Анджелис, който е толкова зависим от колите, да се откаже от наличието на паркоместа в централната част на града. Това обаче се е случило – нещо повече, един от старите паркинги в града е преобразен в обществен парк. Спринг Стрийт Парк на улица Спринг Стрийт сега е отворен за обществеността. Проектиран в сътрудничество между Lehrer Architects и архитектурното бюро на град Лос Анджелис, новият парк с площ 0,7 акра е 16-ти по ред от поредица нови паркове, открити от градската управа, амбицирана да създаде повече публични пространства в рамките на кварталите с по-малко инфраструктура.

Spring-Street-Park-LehrerArchitects-1

През юли 2013 кметът Вияраигоса и граският съветник Хуизар отвориха Спринг Стрийт Парк в центъра на Лос Анджелис с официална церемония, на която кметът посочи, че това е част от инициативата „50 парка“, целяща създаването на повече обществени пространства за отдих и почивка в тези квартали на града, които имат по-слаба инфрастктура. През последните 7 години Вияраигоса и неговата администрация са създали общо 670 акра нови паркови пространства в града.

Spring-Street-Park-LehrerArchitects-3

В Спринг Стрийт Park има пешеходни алеи, открита тревна площ, пейки, детски игрови площадки, озеленяване с местни растителни видове, както и интелигентна система за напояване. Устойчивият му дизайн, изискващ минимални усилия за поддръжка, гарантира, че за поддържане на парковата ще бъдат изразходвани по-малко средства. Това значи, че ще има повече пари за създаването на нови зелени зони. Г-образното пространство се вписва плътно между съществуващите сгради в центъра на града и добавя към тях не само зеленина, но и система за задържане на водите от бури и подобряване на качеството на въздуха.

Spring-Street-Park-LehrerArchitects-5 Spring-Street-Park-LehrerArchitects-4  Spring-Street-Park-LehrerArchitects-2

А ето и как е изглеждало мястото на парка, докато е служело за паркинг:

Spring-Street-Park-LehrerArchitects-8 Spring-Street-Park-LehrerArchitects-7 Spring-Street-Park-LehrerArchitects-6

Снимки: Lehrer Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*