Хормонално третиране за крави можело да намали глобалното затопляне

Производството на млечни продукти и неговото влияние върху околната среда е пословично. Според Световния фонд за дивата природа, около 270 млн крави произвеждат мляко за увеличаващото се световно население.Докато кравите разграждат растителния материал в червата си, ферментационният процес освобождава много метан – газ, който има най-малко 25 пъти по-мощно влияние върху глобалното затопляне от въглеродния диоксид. За да могат кравите да дават мляко, те трябва първо да забременеят. В по-голямата част от случаите това се прави чрез „неточен процес“ на изкуствено осеменяване. За целта се поддържат стада от бикове за разплод.

cattle-684867_1280

За справяне с всичко това една група от изследователи от Университета в Нотингам предлага третиране на кравите с крави с хормони, така че те да се размножават по-бързо, докато са по-млади – за да има по-малки стада с по-слабо въздействие върху глобалното затопляне. Естествено, предложението им накара мнозина да повдигнат вежди.

Изследването, което неотдавна беше публикувано в PLoS ONE, е симулирало данни за 10 000 стада с по 200 говеда. То прогнозира дневната възможност за зачеване от началото на проучването до ден 300 от лактацията, сравнявайки традиционните методи за оплождане (което се извършва всеки път, когато кравата е разгонена) с целевото осеменяване, задействано чрез употребата на хормони.

Водещият изследовател, д-р Саймън Арчър от Школата по ветеринарна медицина при Университета в Нотингам, казва, че „рутинното хормонално третиране може да подобри ефективността, помагайки повече крави да станат бременни по-бързо. Това е добре за околната среда и за всеки произведен литър мляко – ще бъдат нужни по-малко животни, тоест ще се генерира по-малко метан“. По думите на д-р Арчър, „резултатите варират за различните стада, но за „едно средно британско стадо“ намаляването на емисиите на метан ще е еквивалентно на елиминирането на емисиите на две коли, еднофамилен дом или 21 барела петрол“.

Недоволството на всички, дочули тази вест, е свързано с факта, че и без друго говедата се третират с хормони – най-вече за да станат по-охранени и да добиваме по-хубаво говеждо месо. Тези хормони от групата на тестостерона след това се отделят от добитъка, попадат във водните басейни и се разпространяват из околната среда. Сегашните практики във фермите увеличават и количеството на естествените хормони в млякото. Бившият изследовател от Харварт Ганмаа Даваасамбуу наскоро разясни, че „измежду пътищата за излагане на човека на естроген,… най-тревожно е кравето мляко. То съдържа значителни количества женски полови хормони“. По думите му, кравите в съвременните млечни ферми крави се доят около 300 дни годишно, в това число и докато са бременни, дори и в късна бременност. По това време големиколичества женски полови хормони попадат в млякото. Съдържанието им може да е до 10 пъти по-високо от това на нормално отглежданите крави.

1 коментар

  1. Де що прокара някоя глупост човек, само проблеми, до безкрай, а иначе мнооо хайтек звучи. На куха глава метана на кравата е проблем.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*