Устойчивият риболов може да носи по-големи печалби и повече риба

Устойчивите риболовни политики по света биха могли да повишат печалбите в сектора с 51 милиарда долара годишно, повишавайки количеството риба в океаните и осигурявайки повече храна за хората по света, според ново изследване.

Задълбоченото проучване се основава на данни от областта на рибарството, представляващи 77% от световното производство на риба. То показва, че рибните запаси биха могли да нарастват много бързо, ако се възприемат отговорни риболовни политики.

fish-234677_1280„Открихме, че консервацията е средството към целта“, каза Крис Костело от Университета на Калифорния.

Изследователите казват, че основават изводите си на една много голяма база данни от областта на рибарството – 4373 на брой, което е повече от всички досегашни изследвания.

Предварителните резултати показват, че три мерки могат бързо да се възстановят намаляващите рибни запаси. Това са:

  • политиките за предотвратяване на прекомерния улов,
  • вземането на мерки, когато рибните запаси се изчерпват,
  • прилагането на законите за спиране на незаконния риболов.

Възприемането на устойчиви политики може да възстанови процента на рибните стопанства по света от 45 на сто днес до 79 процента в рамките на 10 години и до 98% до 2050 г. Едно обикновено риболовно стопанство може да се се възстанови само за девет години, сочат констатациите.

В най-оптимистичния сценарий предприемането на действия би могло да доведе до 23% по-големи добиви в сравнение с днес. Това означава 315% по-високи годишни печалби за рибарите и 112% повече риба в моретата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*