Българска компания ремонтира част от най-големия ВЕЦ в Албания

Българската компания „Централна енергоремонтна база” (ЦЕРБ) се зае да ремонтира най-големия ВЕЦ в Албания – ВЕЦ „Комани“. С капацитет от 600 MW той е най-голямата от трите водни централи в страната и осигурява 65% от електричеството в Албания.

water-749330_1280

Проектът е на стойност 1 милион лева и е по поръчка на албанската национална електрическа компания KESH.

ЦЕРБ участва като подизпълнител на световния лидер в бранша – Andritz Hydro Австрия. Българската компания ще извърши ремонт на три трансформатора. Ремонтът включва дейности като пре-проектиране и подмяна на охладителната система на трансформаторите, преработка на трансформаторното масло, почистване и пребоядисване и др. След извършване на ремонта трансформаторите ще заработят с пълната си мощност и тяхната ефективност ще се подобри многократно. Опитът показва, че такъв ремонт удължава живота на съоръженията с 8-10 години.

Трансформаторите са с мощност 170MVA, произведени са през 1984 г. и досега не са ремонтирани. Ако не се извърши рехабилитацията, се съкращава животът на изолацията, има опасност от прегаряне, а дори и от пожар. Закупуването на 3 нови трансформатора със същите параметри би струвало около 6 млн. лв.

По проекта, който ще приключи през 2016 г., работят 10 специалисти от ЦЕРБ на място във ВЕЦ „Комани“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*