Ще имаме 30 000 електрически и хибридни коли до 2020 г.

До 2020 година общият брой електрически и хибридни превозни средства в България ще надмине 30 000, прогнозира Българската асоциация за електрически превозни средства (БАЕПС).

e-car

Въпреки затрудненията на нашия пазар, електромобилността в България се развива с добро темпо: само за година броят на превозните средства с изцяло електрическо задвижване се еувеличил с 36%. Към края на 2014 година вече има регистрирани 497 електрически и 1031 хибридни превозни средства. Зарядни станции са вече 24.

Най-осезаема е ползата за бизнес-организациите. Електрическият транспорт е по-евтин за поддържане, а засега паркирането е безплатно и няма пътен данък. Това подтиква някои фирми с големи автопаркове да пристъпват към избор на електрически превозни средства.

Не толкова добре се пласират електрическите превози средства при държавната администрация. По данни на Агенцията за обществени поръчки, цитирани от БАЕПС, през 2014 г. са регистрирани пет зелени обществени поръчки за електромобили: открити са две, една е възложена, две са прекратени.

Първата и единствена засега електромобилна обществена поръчка е на Техническият университет в Габрово – за доставка на електронни модули за безконтактен заряд на електромобили, част от техния проект „FastlnCharge“, финансиран по Седма Рамкова програма на ЕС, по която вече има сключен договор на стойност 112 100 лв.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*