САЩ обяви пумата за изчезнал вид

EasternCougar

Източната пума, които някога е бродила из Северна Америка – от Канада до Южна Каролина – вече е изчезнал вид. Тя бе премахната от списъкас на застрашените видове в САЩ.

Предложението да се премахне източната пума от списъка на застрашените и изчезващи видове стана близо 80 години след последния случай, в който е видяно това животно. Тогава пумата е била заловена и убита в Ню Ингланд, по данни на американската служба за опазване на рибата и дивите животни.

Пумите, известни също като пантери, някога са били най-широко разпространеният наземен бозайник в западното полукълбо. Кампаниите за изтребването им са унищожилимного от тези големи диви котки, елиминирайки приблизително две трети от първоначалното им местообитание.

Източната пума е обявена за застрашен вид през 1973 г., въпреки че по това време съобщенията за наблюдения на този вид са твърде стари – от 1938 година.

Специалистите по опазване на дивия живот при щатското правителство смятат, че по-голямата част от източните пуми са изчезнали още през 1800-те години с пристигането на европейските имигранти, които се залавят да убиват хищниците, за да предпазят себе си и добитъка си.

Изчезването на пумата се счита за причина за унищожаването на горите, тъй като е пряко свързано с белоопашатите сърни – основен вид плчака за пумите.

1 коментар

  1. „Изчезването на пумата се счита за причина за унищожаването на горите, тъй като е пряко свързано с белоопашатите сърни – основен вид плчака за пумите.“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*