САЩ официално забрани изкуствените трансмазнини

Вече е официално: изкуственитер трансмазнини са забранени в САЩ. Частично хидрогенираните масла, основен източник на изкуствените транс-мазнини в преработените храни, отдавна се свръзват с болестите на сърцето. Новият американски закон има за цел да помогне да бъдат отстранени от американската диета. Отърваването от изкуствените трансмазнини, според Федаралната агенция по храните, ще помогне да се „предотвратят хиляди фатални сърдечни атаки всяка година“.

cookies-167039_1280

Фирмите, които използват изкуствени трансмазнини, имат няколко възможности. Първият вариант е компаниите просто да спрат да използват частично хидрогенирани масла. Вторият вариант е да отправят петиция до ФАХ с настояване да продължат да използват изкуствените трансмазнини. Тази петиция ще трябва да представи доказателства, че използването на маслата няма да увреди здравето на хората.

Новите правила няма да се отнася за продукти, които съдържат естествено срещани трансмазнини.

Компаниите трябва да въведат новите правила до 2018 г.

Трансмазнините са вторичен продукт от частично хидрогенираните масла и се създават чрез процес, наречен хидрогениране. Това придава на храните вкус и текстура – като добавяне на плътност в в глазурите и крем в слепените бисквити. Повечето от тези храни, които съдържат трансмазнини, са:

  • крекери, бисквити, кексове, замразени баници и други тестени изделия
  • бързи „храни“ като пуканки за микровълнова
  • не-млечни сметани за кафе
  • хладилни тестени изделия като бисквити
  • готови за употреба замразени храни

Транс мазнините се срещат естествено в някои храни, като месо и млечни продукти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*