Древна египетска практика пречиства вода перфектно

moringa-oleifera-320291_1280Семената на дървото Moringa oleifera са били използвани за пречистване на вода и почистване на съдове от времето на древен Египет. Досега обаче учените не бяха сигурни как точно работи този подход. Благодарение на новите проучвания на изследователи от Пенсилванския държавен университет част от мистерията е разгадана.

Вече е установено, че определен протеин вътре в семената на дървото карат бактериите да се скупчват заедно във водата и да умират, потъвайки на дъното на съда. Това оставя водата до голяма степен чиста и безопасна. Но най-новото откритие на учените разкрива как точно се случва това. Екипът е установил, че семената действително слепват мембраните на бактериите една към друга. Тъй като тези мембрани са основната защита, която бактериите имат, нарушаването й кара клетките да умират.

Изследователите също така са установили кое е най-доброто време за прибиране на реколтата от семена на Moringa oleifera: по време на дъждовния сезон, когато семената са достигнали пълна зрялост. По-рано, прибирането на семената по време на пика на техните свойства е било до голяма степен догадка, което означава, че било доста трудно да се прецени до каква степен имат способността да пречистят водата.

Тези нови открития са още една стъпка по пътя към засяването на този вид растение в райони, където то е най-необходимо, а не само в областите, в които то се среща естествено. Тъй като други части на семената пък са годни за консумация от човека, Moringa oleifera може да се окаже двойно полезна – хем е полезен източник на храна за хората в отдалечени или бедни райони, хем е жизненоважен начин за пречистване на питейната вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*