Изследователи правят ток от изпаряване на вода

Учени от Колумбийския университет са доказали, че изпаряването на водата може да бъде изобилен нов източник на чиста електроенергия. Като се има предвид, че около 70% от планетата ни е покрита с вода, която постоянно се изпарява в атмосферата, новата технология би могла да захравнва с ток нашите жилища, транспорт и индустрия, без това да да произвежда вредни емисии. Ако технологията може да се мащабира, според екипа, ние бихме могли да поставим гигантски плаващи генератори върху езера, язовири и реки.

oasis-43213_1280
Мъглата от изпаренията над блата, езера и морета може да се окаже мощени и чист източник на електроенергия.

 

Въпреки че учените отдавна знаят, че изпарението е постояннен и мощен източник на енергия, те отдавна се мъчат да намерят начин да използват тази енергия за производство на електричество. Миналата година екипът от Колумбия е открил, че когато спорите на обикновените почвени бактерии се свиват и набъбват в резултат на промяна на влажността, те могат да избутват и изтеглат други предмети с изненадваща сила.

Изследователите положили спори от бацилус субтилис върху тънки ивици лента. Това накарало лентата да се свива, когато около нея въздухът е сух, и да се разширява, когато е влажно наоколо. След това изследователите използвали тези ленти за изграждане на затворена структура, която плава върху водата. Влажността на въздуха, произведена от изпаряването на водата, карало лентата да се разширява, отваряйки капаците на затворената кутия, което й позволявало да изсъхне. Тъй като лентата се свива при суха околна среда, това на свой ред карало капаците да се затворят. Така се оказало, че влагата над повърхността на водата създава постоянно повтарятщ се цикъл.

Екипът използвал тази циклично повтаряща се зависимост, прикачвайки едно елементарно бутало към системата, звързано с генератор. Оказало се, че той произвежда достатъчно електричество, за да захранва малка LED лампичка, карайки я да се включва и изключва постоянно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*