Водеща канадска търговска верига забрани триклозана, фталатите и микроперлите

Loblaws, една от най-големите търговски вериги за търговия на дребно Канада и определено най-големият търговец на храни я страната с мрежа от 2000 магазина, наскоро обяви, че забранява триклозана, фталатите и т. нар. микроперли в марковите продукти, продавани в магазините на веригата. „Президентът на Loblaw Гален Уестън заяви, че търгивският гигант работи за отстраняване на съставките от всички свои продукти… през следващите три години“.

800px-Loblaws_North_York_Toronto.JPG.662x0_q70_crop-scale

Триклозанът е вредна съставка, която влиза в състава на повечето антибактериални сапуни и миещи средства, пасти за зъби и някои козметични продукти. За нея се смята, че допринася за антибиотична резистентност. Повече прочетете тук.

Фталатите са химикали, използвани за ароматизиране на продуктите, сред които лосиони за тяло и лакове за нокти. Фталати се използват и за да се направи лпастмасата по-гъвкава и дълготрайна. Изследванията говорят за връзка между фталатите и смущенията в ендокринната система. Повече за тях вижте тук.

Микроперлите са ситни зрънца пластмаса, които обикновено се използват в ексфолиантите за лице и тяло; те са толкова малки, че не се улавят от системите за пречистване на водата, така че в крайна сметка се озовават в езерата и реките – оттам в гърлата на рибите, а след това – чрез морските продукти, които консумираме – ние ги изяждаме. За микро пластмасите прочетете тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*