Детска ясла с трионообразен покрив търси хармония с пейзажа в Германия

Opus-lead

Нова детска ясла край университета Philipps в Марберг, Германия, се откроява сред дърветата в красивия пейзаж с емблематичнен трионообразен покрив. Проектиран от Opus Architekten, зигзагообразният покрив на сградата се среща с огледални прозорци, които отразяват зеленината на района. Модерната сграда е пространство за 50 деца в центъра за грижи, което не нарушава гористия външен вид на кампуса.

Opus-Architecture-Nursery-E1

Територията на университета се използва от 1527 г. насам в качеството є на изследователски център за психиатрична реформа. С течение на времето някои исторически сгради върху имота са били консервирани, а други – съборени, за да се построят на тяхно място по-модерни структури, които да отговарят на нуждите на работниците и служителите, жителите и студентите. Планът “Ясла+E” се явява с идеята за създаването на нетрадиционна структура, която се основава на модерна архитектура, но хармонира с пейзажа.

Opus-Architecture-Nursery-E2

За да отговорят на изисквания, архитектите от Opus решили да съчетаят модерни геометрични линии със стъклени материали, които да действат като огледало на залесената площ. Избраната площадка се намира на малък хълм, в който е сгушена яслата. Основният вход гледа към върха на хълма, а вторият, по-нисък етаж е разположен в ниската му част, като земната маса на хълма действа като естествена изолация.

Opus-Architecture-Nursery-E3

Дървеният покрив е построен по зигзагообразен модел, така че да издържа на тежки натоварвания, но също така да позволява отгоре да бъдат монтирани соларни панели, които да улавят слънцето в различни часове на деня. Външната облицовка е предимно от светлоотразителни прозорци, които осигуряват естествено осветление вътре, но отразяват зелената гора отвън. Евтина дървесина и шперплатови плоскости формират голяма част от гъвкавото пространство вътре, където всеки ден се събират пет отделни групи деца.

Opus-Architecture-Nursery-E5 Opus-Architecture-Nursery-E6 Opus-Architecture-Nursery-E4

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*