Студентско изобретение обещава евтин водород за колите с горивни клетки

bubbles-51675_1280

През следващите няколко години колите, задвижвани от водородни горивни клетки, ще станат по-лесно достъпни благодарение на новите модели на някои големи производители. Ала докато автопроизводителите хвалят автомобилите с водородни горивни клетки, тъй като те излъчват само вода при горенето си, има една мръсна тайна, за която не се говори. Процесът по производството на водород не е никак „зелен“. Едно ново изобретение от Станфордския университет може да промени това.

Движението чрез водородни горивни клетки има едни-единствени емисии – на вода. Добиването на чист водород за този вид превозни средства обаче е много енергоемък процес, което означава, че за да има водород за колите, трябва да се горят много изкопаеми горива. Има и друг начин за производство на водород – чрез извличането му от водата с помощта на електричество, но и този процес в момента е недостъпен, защото е прекалено скъп.

Група студенти от Станфордския университет са изобретили нов начин за хидролизиране на вода с помощта на желязо и никел, което може да направи по-евтино и по-екологично добиването на водород от вода. „Това е първият път, когато някой използва неблагородни метали като катализатори за разделяне на водата при толкова нисък волтаж“, каза Хонгджи Дай, учен от Станфорд. „Това е забележително, защото обикновено имаме нужда от скъпи метали като платина или иридий“.

Новият, евтин процес работи при 82% ефективност и може да помогне водородът да стане по-голям конкурент на сегашните акумулаторни системи. Въпреки че процесът ще има нужда от още много тестове, преди да стане достъпен за търговска употреба, той подчертава един достъпен и възможен начин да се приближим до по-зеленото бъдеще.

2 коментара

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*