Италианци измислиха вертикален град, захранван от слънцето

Италианското дизайнерско студио Luca Curci Architects разкри своето предложение за плаващ вертикален град за 2500 жители. В 18-етажната кула ще има модулна структура, която да осигурява дневна светлина и естествена вентилация в жилищните помещения. За да има и такива функции, които вълнуват хората, интересуващи се от здравословния начин на живот, архитектите са предвидили градската сграда да има обществени градини по цялата си височина.

Vertical-City-Luca-Curci-Architects-11

Сградата ще бъде закотвена за дъното на морето и ще има подводни паркинги, технически съоръжения, спа-центрове, центрове за медитация, спортни зали и луксозни хотелски стаи с подводни гледки. Тя ще бъде достъпна чрез полу-потопен мост за пешеходци, автомобили и обществени електрически транспорт. Хекикоптерна площадка в горната част ще осигурява алтернативеен транспорт.

Vertical-City-Luca-Curci-architects-3

Кулата ще има 18 етажа и 58 000 кв. м. етажна площ, разпределени за апартаменти и обслужващи пространства, офиси, магазини и други съоръжения за общността. Сградата ще може да помещава до 2500 души. Различните по размер жилищни единици ще включват апартаменти, мезонети и вили. Външната повърхност, с много зелени площи и градини, ще е сплощ 20 хиляди квадратни метра. Десет припокриващи се модулни слоя ще осигуряват структурната и организационната основа за цялата сграда.

Vertical-City-Luca-Curci-architects-5

Следвайки модел на 3D мрежа, структурата ще бъде обвита с мембрана от фотоволтаично стъкло, което да осигурява електричество за цялата сграда и да я прави енергийно независима. Системата ще предоставя и допълнителна енергия за наземните сградите.

Vertical-City-Luca-Curci-architects-4  Vertical-City-Luca-Curci-architects-2

Графика: Luca Curci Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*