Междурелигиозен марш в Рим настоява за действия по изменение на климата

Няколко хиляди католици, протестанти, будисти, хиндуисти, евреи и мюсюлмани протестираха в Рим, вървейки до Ватикана, в неделния ден, изисквайки действия по борба с изменението на климата. Те благодариха на Папа Франциск за енцикликата му за околната среда.

earth-64165_640

Носейки плакати с надписи “Много религии – една планета“ и “ЗЗемята – нашият общ дом”, те настояха лидерите да предприемат решителни действия на срещата на върха на Организацията на обединените нации в Париж тази година за спиране на последиците от глобалното затопляне.

Говорейки пред тълпите, които се събраха на площад Свети Петър за неделната служба, папата благодари на групите и насърчи междурелигиозното сътрудничество за “единна екология” и защитаване на „нашия общ дом”.

Участниците носеха плакати, рекламиращи възобновяемата енергия и устойчивото развитие. Имаше и хвърчила с формата на бели гълъби.

В енцикликата, публикувана на 18 юни, Папа Франциск настоява за бързи действия за спасяване на планетата от погубването на природата. Той призова световните лидери да чуят “виковете на земята и виковете на сиромасите”. С това Католическата църква за първи път взема категорично отношение към изменението на климата.

Папският документ, посветен на околната среда, призова за “решителни действия, тук и сега”, за спиране на влошаването на околната среда и глобалното затопляне. Енцикликата категорично подкрепи учените, които твърдят, че проблемът е породен от дейността на човека.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*