Как колите и отоплението ни ще изличат розовата сьомга от менюто ни

Розовата сьомга в Тихия океан е изправена пред двойна заплаха от вкисляването на водите, свързано с емисиите на парникови газове. По-киселинната вода забавя като техния растеж в реките, така и развитието им в моретата, показа ново проучване.

salmon-762873_1280

До този момент учените са изследвали много повече въздействието на глобалното затопляне върху моретата и океаните, отколкото върху реките. Но едно ново канадско проучване установи, че вкисляването на реките може да направи младата розова сьомга, най-разпространената в Тихия океан, по-малка и по-уязвима към хищници. Това се дължи на намалената йс пособност да подушва опасностите.

Щетите, нанесяни от вкисляването на сладководните басейни, върху розовата сьомга, могат да се случат и на всички други видове пъстървови риби”, казва Колин Браунер, съавтор на проучването от Университета на Британска Колумбия. Констатациите бяха публикувани в списание Nature Climate Change.

Въглеродният двуокис, основният парников газ, произвеждан при изгарянето на изкопаеми горива, реагира с водата, в резултат на което се получава слаба киселина. Това заплашва всички водни същества, като се започне от стриди и омари и се стигне до големите риби.

Канадският експеримент е показал, че розовата сьомга нараства средно до едва около 32 мм след 10 седмици растеж, когато съдържанието на CO2 във водата се увеличи двойно, в сравнение с 34 мм във водите с настоящите нива на съдържание на CO2. Младите рибки тежат по-малко и имат много по-малка способност да надушат опасност, показва проучването. Браунер посочва, че е твърде рано да се каже дали нарушенията продължават да се проявяват и в зряла възраст.

Учените казват, че засега не е ясно дали и как розовата сьомга ще се адаптира към променящите се условия и дали ще се справи с нарастващите нива на въглеродния двуокис във водите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*