Шумови бариери на магистрала произвеждат електроенергия

startoftestwПо протежение на магистрала А2 близо до Ден Бош в Холандия от няколко дена насам са разположени две шумови бариери, които генерират слънчева енергия. Целта на практическия тест, започнат официално на 18 юни, е да се оцени икономическата и техническата жизнеспособност на тази форма за генериране на енергия – чрез шумови бариери. Ключова роля в теста имат панелите LSC, разработени от изследователя Майкъл Дебийе в местния Технически университет.

Полупрозрачните, цветни панели са нов вид енергиен източник, разработен от ТУ. Тези “луминисцентни соларни концентратори” (оттам и името им – LSC) улавят слънчевата светлина и да я водят към сраничната част на панелите. Там тя се насочва в концентриран вид слънчеви клетки. “Благодарение на многото си цветове на LSC са визуално много атрактивни, което ги прави идеални за използване в много различни ситуации, из застроената околна среда“, обяснява Дебийе от на Катедрата по инженерна химия, който е от години изследва тези панели. “Допълнително предимство на панелите е, че са евтини, могат да бъдат произведени във всеки желан обикновен цвят и са стабилни, а работят и когато небето е облачно. Това означава, че носят огромен потенциал”.

Експериментът ще продължи една година. Той ще се води от строителната компания Heijmans. Изследователите възнамеряват да оценят жизнеспособността на технологията за добив на електроенергия с помощта на слънчеви клетки, интегрирани в шумовите бариери (SONOB – соларни шумови бариери). Като част от теста ще се следят и устойчивотта срещу вандализъм и изискванията за поддръжка.

Всяка от двете шумови бариери, използвани в практическото тестване, е широка 5 м и с височина 4,5 м. Освен LSC панелите тестът включва и класически панели слънчеви клетки, за да може да се направи сравнение. Първите резултати от проучването показват, че 1 км от новите соларни шумови бариери може да произвежда достатъчно електричество, за да захранва 50 домакинства с електроенергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*