Стари автобуси са превърнати в мобилни приюти за бездомни хора Хавай

honolulu-homeless-mobile-bus-shelters-1.png.662x0_q70_crop-scale

Бездомността е все по-голям проблем в много градски райони. И докато в някои страни управниците говорят за данък за ровенето по кофите за смет, а другаде просто пренебрегват проблема с надеждата, че той ще сеоправи от самосебе си, някои решават да се борят с него чрез активни мерки за проектиране на преносими приюти или дори изграждането на малки къщи.

В Хонолулу, Хавай, градските власти и архитектите от Група 70 ще работят заедно, за да осигурят подслон на все по-многобройното бездомно население. Те ще подновят 70 стари градски автобуса, преобразувайки ги в мобилните приюти. Там бездомниците ще имат сигурно място за сън. Автобусите ще бъдат обновени с рециклирани материали. Ще има легла и стелажи за съхранение, който ще могат да се сгъват и разместват, така че вътрешните пространства на автобусите ще бъдат гъвкави и приспособими за деня и нощта.

Според FastCo.Exist, инициаторите са били вдъхновени от Lava Mae – подобна програма за мобилни душ автобуси, които изникнали в Сан Франциско.

honolulu-homeless-mobile-bus-shelters-2.png.650x0_q70_crop-smart

От градската управа пък посочват, че са търсили решение, което е лесно достъпно. Автобусите се оказали точно такива. Ако не бъдат превърнати в нещо полезно, те или ще бъдат карани по улиците до момента, в който станат направо опасни, или ще бъдат изхвърлени и разпарчетосани за части.

Сега вместо да са разпарчетосани, тези автобуси ще бъдат преправени на убежища за най-уязвимите хора в града. Подобни ремонтирани автобуси биха могли да се адаптират и за други цели: мобилни здравни клиники или подвижни бани. Градската управа иска да превърне един от автобусите в “хигиенен автобус”, където бездомните хора да могат да се изкъпят. Това е по-скъп вариант, но ако експериментът се окаже успешен, градът се надява да съчетае всеки „автобус-убежище“ с по един „хигиенен автобус”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*