И Барбадос наложи 10% данък върху сладките напитки

В усилията си за борба със затлъстяването на карибския остров и с цел променяне на поведението на потребителите, правителството на Барбадос ще наложи нов данък в сила от 1 август. Това е „данък захар“. Той ще е в размер на 10 на сто ще се прилага за всички газирани и негазирани безалкохолни напитки, спортни напитки, подсладени плодови сокове.

beverage-15820_1280

Според министъра на финансите крис Синклер, „напитки, съдържащи само естествени захари, като 100% натурален плодов сок, кокосова вода, обикновено мляко,… няма да бъдат облагани с данъка“.

Със сигурност жителите на Барбадос не са доволни от този нов данък. Те го виждат като още веин начин правителството да изцежда пари от жителите. Статистиката обаче показва, че затлъстяването се превръща в епидемия с национален мащаб: 64 процента от възрастните са с наднормено тегло или нараво затлъстяване. Това важи и за цели 31 процента от децата!

beverages-814408_1280

Група, наречена “Коалиция за здравословни Кариби“, приветства решението на правителството. Коалицията припомни, че използването на финансови средства за промяна на поведението на хората може да доведе до промяна на ситуацията. Моделът е успешно приложен в Мексико, където подобен данък захар, наложен през януари 2014, е довел до намаляване на закупуването на облаганите напитки и увеличение на покупката на напитки без захар.

Захарни данъци вече съществуват в Мавриций, Самоа, Тонга, Унгария, Франция, Финландия и Френска Полинезия. Навсякъде това се явява „мярка за опазване на общественото здраве, за да се намали консумацията на напитки с високо съдържание на захар… в опит да намалят все по-многобройните фактори за затлъстяване…. водещи до повсеместно натрупване на наднормено тегло и свързаните с това състояния, включително диабет, сърдечни заболявания и рак”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*