Предучилищна сграда в Япония събира дъждовната вода, за да играят децата в нея

Предучилищната сграда Дай-Ичи Йочиен в градчето Кумамото в южната част на Япония има специална система, която на децата да „се вдетиняват“ – вътрешен двор, в който се събира дъждовна вода в гигантска, чиста „локва“, където децарта могат да влязат и да джапат, да се пръскат с вода и да се наиграят.

preschool-collects-rainwater-puddles-kids-play-dai-ichi-yochien-hibino-sekkei-5

preschool-collects-rainwater-puddles-kids-play-dai-ichi-yochien-hibino-sekkei-1

Вместо да скриват децата от водата, когато вали, в това школо ги приканват да продължат да играат. Когато не вали, пространството може да се използва като спортен двор. Дори може да бъде превърнато в ледена пързалка през зимата. Отвореният план на училището насърчава смесването на различните групи. Това провокира творческото у децата.

Предучилищната сграда е проектирана от Youji Не Shiro – фирма за архитектура, интериор и дизайн на мебели за деца, поделение на архитектурното студио Hibino Sekkei.

preschool-collects-rainwater-puddles-kids-play-dai-ichi-yochien-hibino-sekkei-6 preschool-collects-rainwater-puddles-kids-play-dai-ichi-yochien-hibino-sekkei-8 preschool-collects-rainwater-puddles-kids-play-dai-ichi-yochien-hibino-sekkei-2 preschool-collects-rainwater-puddles-kids-play-dai-ichi-yochien-hibino-sekkei-9

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*