Замърсяването на въздуха състарява мозъка

На всички ни е съвсем ясно, че замърсяването на въздуха е много вредно за здравето – за нашите сърца и за дробовете ни; причинява рак, както и астма. За замърсения въздух се смята, че причинява около 7 милиона смъртни случая годишно. Това е повече от смъртните случаи от малария и СПИН, взети заедно. Наскоро Световната здравна организация постави замърсяването на въздуха в същата категория като цигарения дим, UV радиацията и плутония!

man-117588_1280

И ако това не е достатъчно, за да ни убеди да приемем този проблем насериозно, ново проучване, публикувано в професионалния журнал “Дневници по неврология“, доказва, че замърсяването на въздуха може да доведе до увреждане на мозъка директно (не само косвено, чрез възпаление на съдовата система).

“Частиците в околния въздух са невротоксин от околната среда, който причинява стареене на мозъка”, казват учените.

Изследователите са проследили 1403 жени в проучване, направено през 1990 г., а след това са изследвали участниците отново в средата на 2000 г., за да проучат мозъците им с ЯМР. След това използвали разказаното от участниците, за да определят приблизителното им излагане на замърсяване на въздуха през годините от едното изследване до другото. Данни за самия въздух учените взели от данните за мониторинговите пунктове, където са живели пациентите.

Лекарите открили, че “всяко увеличение от 3,49 микрограма на кубичен сантиметър кумулативна експозиция на замърсители се свързва с 6,23 кубически сантиметра намаление на бялото вещество, което е равно на една до две години на стареене на мозъка”. Това изглежда да е независимо от другите фактори. „Корелацията остава и след отчитане на много други променливи, включително възраст, тютюнопушене, физическа активност, кръвно налягане, индекс на телесна маса, образование и доходи.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*