Завод на Siemens превръща вятърната електроенергия във водород

От днес Siemens започва четвъртък нов енергиен проект за преобразуване на вятърната енергия във водород за употреба като общо гориво или в тръбопроводи за природен газ.

Toyota-Hydrogen-Fuel-Cell-Vehicle-600x337

“Електролитният завод“ в Майнц се основава на протонно-обменна мембрана (PEM), която позволява улавянето и съхранението на електричество във вид на водород.

Компанията заяви, че заводът може да обработва до 6 мегавата електричество, което го прави най-голямата PEM инсталацията по рода си в света. Тя ще е в състояние да захранва 2000 автомобила с горивни клетки.

PEM технологията, която е в състояние да реагира на колебанията в производството на електроенергия в рамките на милисекунди, е тествана успешно и от друг партньор Siemens – компанията RWE.

Новият завод е резултат от сътрудничеството между Siemens, енергийното предприятие на Майнц, компанията за индустриални газове Linde и Университета за приложни науки на Рейн-Майн. Linde ще отговаря за почистването, компресирането, съхраняването и използването на водорода. Той ще може да се подава към индустриални системи или да се пълни в цистерни за транспортиране до колонките за зареждане на водородни автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*