ЕС не вижда нужда от нови правила за защита на пеперудите от ГМО прашеца

Представители на Европейската агенция по безопасност на храните смятат, че не е необходимо да се разширяват буферните зони около посевите с генетично модифицирани (ГМ) култури, въпреки че изследванията показват, че прашецът от ГМО може да се разпространяава на много повече километри, отколкото се смяташе досега.

GMO

Буферните зони за защита на уязвимите видове, като например някои видове пеперуди, са част от разгорещения дебат в Европа за безопасността на генетично модифицирани култури. За тях производителите твърдят, че са напълно безопасни. Еколозите казват, че ГМО са сериозна заплаха за биологичното разнообразие.

Научните изследвания сочат, че гъсениците на някои видове пеперуди могат да бъдат увредени от ГМО прашеца.

Становището на ЕС с дата 1 юли бе публикувано от Ройтерс. Мнението е на Европейската агенция безопасност на храните (EFSA), Тя твърди, че нейната предишна оценка за ГМО прашеца е била прекалено консервативна.

Все пак агенцията запазва своята препоръка – ГМО царевицата на Monsanto да бъде заобиколена от 20-метрова буферна зона около насажденията, а тази на царевичния ГМО продукт на Pioneer да е обгърната от 30-метрова буферна зона.

“EFSA потвърдил уместността на съществуващите буферни зони от 20 метра за царевицата на Monsanto”, заяви говорител на компанията. Като позитивно мнение за безопасност“ коментираха мярката от Pioneer Dupont.

Защитниците на околната среда заявиха, че констатацията на EFSA, че пеперудите могат да бъдат увредени от цветния прашец на ГМО културите, който може да пропътува по-голямо разстояние от смятаното, в крайна сметка потвърждава техните аргументи, че буферните зони около ГМО културите трябва да бъдат разширени. “Резултатите от най-големите научни изследвания в отглеждането на царевица трябва да включат звънците на алармата и да провокират повече предпазни мерки,” коментира Мут Шимф, активист от Приятели на Земята.

Новата оценка на риска на EFSA беше предизвикана от изследване, публикувано в Environmental Sciences миналата година. То показа, че прашецът от генетично модифицираната царевица може да пропътува до три километра – сто пъти по-далеч от 30-те метра, определени от агенцията за безопасна периферия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*