САЩ с план за възстановяване на застрашените полярни мечки

Службата по опазване на дивата природа в САЩ публикува в четвъртък проект на план за спиране на намаляването на полярните мечки, застрашени от топенето на арктическия морски лед, свързано с глобалното затопляне. Предложението обаче ще зависи от намаляването на емисиите на парникови газове, което далеч не е сигурно.

polar-bear-709682_1280

Планът ще бъде официално представен в понеделник за обществено обсъждане. Службата по опазване на рибата и дивата природа в САЩ настоява за намаляване на въглеродния двуокис и другите замърсители на въздуха, генерирани от изгарянето на изкопаеми горива.

Проектът не определя количествено степента на намаляване на парниковите газове, която агенцията смята за необходима, за да спаси полярните мечки от изчезване. Казва се обаче, че намаляването на въглеродните емисии представлява “най-важното действие за възстановяване на полярните мечки”.

Около 20 000 до 25 000 от снежнобелите животни са останали в Арктика. Те обитават части от Аляска, Канада, Русия, Норвегия и Гренландия.

Полярните мечки бяха включени в списъка на застрашените видове през 2008 г. Това се дължи на изчезването на морския лед. Решението направи полярнитемечки първия вид животни, вписан като изчезващ заради условията, обвързани с глобалното изменение на климата.

Полярните мечки използват плаващия морски лед като платформа за лов. Ускореното топене на полярните ледове затруднява придвижването им и лова им. Раздробяването и намаляването на ледовете доведе до сериозен спад в популациите от тюлени, които са предпочитана храна за мечките. Това принуждава белите мечки да плуват на по-дълги разстояния и по-бързо да изчерпват своите резерви от мазнини, които са решаващи за оцеляването през зимата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*