Учени: европейските топлинни вълни са резултат от изменението на климата

Докато хората в Германия и Испания се потят здраво, а Лондон потъна в най-горещия си юлски ден в историята – всичко това все тази седмица, учените казват, че е „почти сигурно“, че изменението на климата увеличава вероятността от такива горещини в Европа.

children-422488_1280

Чрез анализ на данни в реално време, поубликуван в петък, екип от международни климатолози от университети, метеорологични служби и научноизследователски организации заяви, че този вид топлинни вълни (тридневни периоди на силна топлина) стават все по-чести в региона.

В Де Билт в Холандия, например, горещите вълни традиционни се случват веднъж на 30-години във времето около 1900 г.. Сега обаче жегите връхлитат веднъж на всеки три години и половина, казаха учените.

В Манхайм, Германия, горещите вълни през миналия век са били събитие, което се случва веднъж на 100 години. Сега обаче честотата му е веднъж на всеки 15 години.

Докато жегите стават все по-чести, „тя резонират с едно много по-широко усещане, че това е свързано с изменението на климата и ние сме изправени пред ситуацията, в която това става новата норма“, каза Маартен ван Аалст, директор на климатичния център „Червен кръст – Червен полумесец”.

Анализът на топлинната вълна в Европа е азгледал пет европейски града. Той е част от програма World Weather Attribution, водена от Climate Central – американска научно-журналистическа организация, подкрепяна от учени от организации по целия свят, включително Оксфордския университет, Университета на Мелбърн, Кралския метеорологичен институт в Нидерландия, Центъра за климата “Ван Аалст”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*