Германия затваря 2,6 GW въглищни централи

Германия е решила да предприеме много сериозни стъпки, за да срещне обещанието си за намаляване на въглеродните емисии. Правителството обяви плановете си да затвори няколко въглищни централи в цялата страна, за да се намалят емисиите на въглероден двуокис в съответствие със заложените цели за 2020 г. Планът ще се отрази на въглищни електроцентрали с обща мощност от 2,7 гигавата, но не е ясно колко завода ще бъдат затворени или къде.

coal-fired-power-plant-499908_1280

Германия се превърна в модел за опазване на околната среда в света с мощните си инвестиции в соларни системи и обещанието си за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2020 г. Амбициозната цел няма да бъде постигната лесно. Затова страната предприема важни стъпки, с които да замени мръсната енергия от изкопаеми горива с по-чисти възобновяеми енергийни източници.

Действията на министъра на енергетиката на Германия Зигмар Габриел, естествено, не минават без опозиция.

Първоначалното предложение на министъра на енергетиката бе за намаляване на въглеродните емисии чрез затваряне на най-старите и най-замърсяващи електроцентрали в страната. Ала местните предприемачи смятат, че този ход ще постави 100 000 работни места в риск. Компаниите за комунални услуги също дават отпор, твърдейки, че пропуснатите доходи могат да ги съспият и че трябва да изплащат крупни обезщетения, ако планът се задейства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*