Подводна ферма отглежда ягоди в балони-градини

dn27820-2_1200

Това е моментна снимка от живота в една от най-странните ферми в света: в зловещата синя светлина един водолаз щъка между подводни оранжерии, където миналата седмица са посадени първите семена за годината – босилек, ягоди, марули и боб.

Прозрачните „биосфери“ под залива Ноли в Савона, Италия, са част от три-годишния проект „Градините на Немо“. Той има за цел да открие нови начини за отглеждане на хранителни култури на места, където липсват сладководни източници или плодородна почва.

Приличащи на големи балони, оранжерийните структури са изпълнени с въздух и са са закотвени към дъното на морето, като плуват между 5 и 10 метра под повърхността. Вътре водата кондензира по покривите на сферите, капе и запазва почвата за растенията влажна. Почти постоянната температура на морската вода осигурява „равномерен“ климат за растенията.

Фермата е оборудвана с четири камери, които показват на живо видео от оранжериите, позволявайки необичайните земеделски производители да бъдат наблюдавани онлайн. Сензорите за данни в реално време могат да бъдат наблюдавани също онлайн, за да се следят нивата на температурата, влагата и въздуха в оранжериите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*