BP ще плати 18,7 млрд. долара заради разлива в Мексиканския залив

Петролната компания BP е постигнала предварително споразумение с местните, щатските и федералните агенции в САЩ, съгласявайки се да изплати 18,7 милиарда долара обезщетение за нефтения разлив след аварията на платформата Deepwater Horizon през 2010 г. Експлозията на нефтената платформа в Мексиканския залив уби 11 души и разля около 4,2 милиона барела петрол.

Deepwater_Horizon_oil_spill_-_May_24,_2010_-_with_locator

Споразумение отбеляза края на съдебните дела между BP и щатите Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида. Парите ще бъдат изплащани в течение на 18 години и ще се разпределят между щатите. Главният прокурор на Луизиана Джеймс Колдуел каза, че парите ще бъдат използвани основно за крайбрежно възстановяване.

“Това споразумение ни дава възможност да се съсредоточим веднага върху подобряването на състоянието на крайбрежието, без по-нататъшно забавяне заради съдебни спорове и жалби, които могат да траят години“, каза Колдуел.

Увреждането на околната среда от последиците от разлива, един от най-лошите в историята на САЩ, продължава да влияе негативно в залива. Пясъчни топки, замърсени с нефт и химикали, продължават да се въргалят по плажовете. Делфините продължават да намаляват, птиците загубиха ключово местообитание.

Миналата година надзорният съдия делото постанови, че BP е допуснала „груба небрежност” при работата с въпросния петролен кладенец. Определението постла пътя към някои от най-високите възможни глоби.

BP вече е похарчила 28 милиарда долара за почистване и изплащане на обезщетения на жертвите на разлива. Кладенецът бе собственост на офшорната сондажна компания Transocean и бе отдаден под наем на от BP. Transocean получи обезщетение от 211 млн. долара през май.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*