Бирата в Калифорния с вкус на лекарство заради глобалното затопляне

Да пиеш бира с вкус на лекарство, гадна работа! Това ли трябва да стане, за да започнат хората да вземат насериозно изменението на климата? Американските медии съобщиха, че историческата суша в щата Калифорния е виновен за възникването на лош вкус в местната бира. Така е, защото водата е основна съставка в бирата, а местното водоснабдяване е силно засегнато.

beer-681807_1280

“Подобно на няколко други по-малки местни пивоварни, Lagunitas прави своята бира с вода от “Руската река“ – 175-километров канал, който осигурява питейна вода за повече от половин милион души. … Ако [властите] ни накарат да прекратим изплзвамето му, ще трябва да разчтаме на подземните води, тоест ще трябва да жертваме … водата от Руската рек“, казва Джереми Маршал, главен пивовар в Lagunitas.

Проблемът с подпочвените води, казва той, е, че са богати на минерали. А тези минерали не се разбират добре с бирата.”Това би било като да правим бира с Alka-Seltzer,” казва Маршал.

Специфичните миризми на подпочвените води в района могат да бъдат маскирани в повечето малцови или горчиви бири, но при по-зърнестите видове бира миризмите ще се усещат. „A бирите, които обикновено имат свеж вкус, биха могли да се окажат стипчиви“, казва още Маршал.

Биролюбци, не се отчайвайте! Съществуват технически решения на този проблем (като обратна осмоза и след това реминерализация), но основната идея е, че променящите се модели на климата и по-екстремните климатични явления могат да повлияят на всякакви неща. Бирата може да не е най-важното нещо, но е напомняне, че трябва да бъдем по-внимателни в грижите за природните ресурси на Земята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*