Чакат ни 50% повече мълнии през 21-ви век заради изменението на климата

Ето още едно неочаквано възможно въздействие от изменението на климата: повече мълнии. В доклад, публикуван в списание Science, учени от Калифорнийския университет в Бъркли са разгледали прогнози за валежите и облачността според 11 различни климатични модела. Така стигнали до заключението, че общият им ефект ще е генерирането на 50% увеличение в броя на ударите от мълнии през 21 век. Това ще е резултат от по-високите температури, причинени от глобалното затопляне.

lightning-bolt-768801_1280

Принципът на прогнозиране е подобен на начина, по който се предвиждат бури. Очаква се и те да са по-силни и по-чести заради глобалното затопляне. Топлината и водната пара, която е резултат от повишената топлина, подхранват ураганите. Е, и мълниите също.

“Предвид затоплянето гръмотевичните бури стават все по-взривоопасни“, каза Дейвид Ромпс, професор по земни и планетарни науки в Националната лаборатория Лорънс Бъркли. „Това трябвасе дължи на водната пара, която е горивото за взривоопасната конвекция в атмосферата. Затоплянето на климата води до наличието на повече водни пари в атмосферата, а ако имате повече “гориво” около, когато е налице запалване, става голяма работа“.

Това може да не изглежда толкова зле на пръв поглед, но повече удари от мълнии означава повече ранени и убити от гръм, както и повече горски пожари – тъй като около 50% от горските пожари започват именно от мълния. Проблемът е комплексен, защото същото това глобално затопляне засяга много части на света чрез засушавания, което и без повече мълнии ги прави по-уязвими на горски пожари.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*