Необичайни валежи заплашват да съсипят какаото

Силен дъжд и облачно време заплашват да увредят началото на цъфтежа на какаото и да съсипят добивите през следващия сезон. Това се случва в някои региони на Кот д`Ивоар – един от най-големите производители на какао в света.

cocoa-beans-499970_1280

В момента там се прибира реколтата за сезона от април до септември. Прогнозите са за 1,575 милиона тона до 05 юли – в сравнение с 1,605 милиона тона през същия период на предходния сезон.

Цветовете на какаовите насаждения за следващия сезон започват да се появяват по дърветата и земеделските производители ги обгрижват в очакване на реколтата за следващия сезон – от октомври до март. Насажденията изискват адекватен микс от валежи и слънчева светлина, за да се гарантира развитието на какаото за следващия сезон.

Обилните дъждове обаче тревожат местните производители. „Нямаме достатъчно светлина … Започваме да се тревожим“, казва земеделецът Кофи Кууам. „Цъфтежът на основните култури започва… Имаме нужда от слънцето, в противен случай цветовете ще опадат и реколтата ще бъде слаба“.

В западния регион на страната също се оплакват от силен дъжд. “Младите цветове не могат да се справят с проливните дъждове. Много цветове са паднали. Ако продължи така, ще има малко какао през октомври”, заяви фермерът и кооперативен мениджър Амара Коне.

Влагата има и друг неблагоприятни ефекти върху какаото.

В крайбрежните райони земеделските производители се оплакват, че влагата води до високи нива на мухъл сред зърната в момента. „Не можем да ги изсушим. Повечето от зърната са мухлясали”, заяви фермерът Тчорна Силуе.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*