Австралийски гущери сменят пола си заради климата

Все нови и нови доказателства изникват всеки ден за въздействието на глобалното затопляне върху живота на планетата. Едно скорошно проучване, публикувано в престижното научно списание Nature, разкрива нов начин, по който гущерите са засегнати от по-високите средни температури на нашата планета. Учените са изследвали популяцията на гущерите „брадат дракон“ в Австралия – животно, чиито пол обикновено се определя от комбинация от генетични и екологични фактори. Учените установили, че заради топлината от яйцата с ембриони с мъжки хромозоми се излюпват женски гущерчета.

eastern-water-dragon-446871_1280

Това всъщност е “първият случай на смяна на пола при влечуго в дивата природа”, и показва, че и другите гущери биха могли да бъдат засегнати.

По-тревожен е фактът, че поколението на женските гущери, които са със сменен пол, се раждат с различен генетичен набор. Благодарение на него единствено факторите на околната среда (най-вече температурата) определят пола на следващите поколения.

Би било интересно да се види дали проучванията на големи групи от популацията биха доказали този ефект, както и дали подобен феномен се наблюдава и при други видове гущери. Няма съмнение обаче, че този вид промяна в климата може да има големи непредвидени ефекти не само връху гущерите, но и другите видове животни, които са по един или друг начин свързани с гущерите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*