Конкурс търси най-екологичния дизайн за зелен инфопункт за „Нощ/Пловдив“ 2015

Във връзка с 11-тото издание на едно от най-големите културни събития в България – „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, Фондация „Отворени изкуства“ и партньорите от EVN България и Triple Green Building Group обявяват конкурс за дизайн и реализация на зелен инфопункт. Конкурсът е възможност за дизайнери и архитекти да създадат иновативен дизайн на ключовата локация 0 на „Нощта“, посещавана всяка година от десетки хиляди хора. Крайният срок за подаване на документите е 2 август 2015 г.

energy-755834_1280

Инфопунктът ще има разгърната площ от 60 кв. м като традиционно ще се намира на ул. „Станислав Доспевски“ в Пловдив до ГХГ. Павильонът ще разполага с безплатен интернет, и както всяка година ще разпространява информация и материали за събитието. За дванадесетте дни, в които се планира да функционира локацията, ще бъде обявена и атрактивна артистична програма, която ще се случва там, около самата лаундж зона на пункта. Организаторите от фондация „Отворени изкуства“ планират инфопунктът да започне да функционира още на 1 септември, 10 дни преди началото на арт събитието, когато ще бъде официалното откриване на пункта и представянето на авторския екип.
С конкурса „Нощ/Пловдив“ ще продължи линията на зелени иновации, която започна с инфопункта през 2013 г. Тогава проектът на „Студио 8 ?“ се отличи не само с атрактивна визия, но и със своята екосъобразност, използвайки слънчев покривен панел, който го правеше енергонезависим. Експертното жури на конкурса ще избере най-иновативното, екосъобразно, визуално издържано и добре съобразено със спецификата на градската среда предложение. Критериите за избор включват още целесъобразността на предложенията, здравината на конструкцията, мобилността и функционалността, възможността за енергийно захранване от алтернативни източници, използването на естествени материали и такива с рециклирано съдържание.

Журито ще бъде в състав:

  • Виктор Янков, фестивален директо на „Нощ/Пловдив“;
  • Светлана Куюмджиева, артистичен директор на „Пловдив 2019“;
  • Калина Трифонова, зам. председател на Управителния съвет на EVN България;
  • aрх. Весела Вълчева-Макгий, консултант по устойчиво строителство в Triple Green Building Group;
  • арх. Вяра Желязкова – – I/O Архитекти;
  • арх. Георги Кътов – I/O Архитекти.

Победителят в конкурса ще разполага с общ бюджет от 10 000 лева за продукция и хонорари. Спечелилият проект и предложенията на финалистите ще бъдат включени в изложба в рамките на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ 2015.

В конкурса могат да участват архитекти, дизайнери, урбанисти, инженери, студенти, изобретатели или просто „зелени“ ентусиасти. Те трябва да изпратят своите предложения до 2 август 2015 г. заедно с попълнен формуляр за участие на имейл opencall@openarts.info

Pовече информация и пълнen пакет документи – тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*