Пожарът в Чернобил вече създава опасност от радиация на далечни разстояния

Новините за радиаоактивен облак, който идва от Чернобил към България, вся паника сред някои хора миналата седмица, макар да е без основание. Сега обаче еколози предупреждават, че опасността о радиационно замърсяване става реална.

forest-fire-432877_1280Продължаващият девети ден пожар в района на АЕЦ „Чернобил“ създава опасност от разпространение на радиация на далечни разстояния, заяви Татяна Тимочко, ръководителката на Общоукраинската екологическа лига, цитирана от ТАСС.

„Пожар в тази зона е много опасен, особено при сегашните метеорологични условия. Високата температура на въздуха поддържа огъня. Появяват се нови и нови малки огнища. Опасността се крие в това, че при горенето на суха растителност и на коренища на дърветата изгаря горният слой на почвата, където се намират „утаилите се с годините радионуклиди“,Г обясни Тимочко.

Пепелта, която се носи от вятъра, създава опасност от разпространение на радиация на големи площи, каза тя. Разбира се, концентрацията на радиация далече от епицентъра на пожара може да е равна на пределно допустимите показатели, но в районите, които са близо до пожара, това е сериозна заплаха, защото хората може да използват „замърсени“ хранителни продукти, смята еколожката.

На 29 юни в мъртвата зона около Чернобилската АЕЦ се запали суха трева и тръстика. Първоначално горяха около 1300 декара, сега продължава да тлее торф на обща площ от 52 декара.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*