Facebook взе да „лайква“ чистата енергия

Дори самият факт, че четете този текст сега, показва колко много неща правим онлайн. Те стават все повече и повече с разпространението на уеб-комуникациите. Естествено, че това си има своите предимства – всички новини са на един клик разстояние, а през социалните мрежи поддържаме връзка с приятели и близки, които не можем да видим очи в очи.

Всички тези битове информация, плаващи напред-назад по света, изискват безброй сървъри, които да ги управляват. Тези машини се поддържат в гигантски сгради, наречени центрове за данни. Те пък се множат по целия свят „като зайци“. Лошото е, че използват все повече от световната електроенергия. Ето защо това е важно центровете за данни да са енергийно ефективни и да се ахранват от екологично чисти източници на енергия.

facebook-fort-worth-data-center-rendering.jpg.662x0_q70_crop-scale

Най-новият център за данни на социалната мрежа Facebook, който ще бъде построен във Форт Уърт, щата Тексас, ще е точно такъв. Той, според компанията, „ще бъде един от крайъгълните камъни на глобалната инфраструктура, която поддържа Facebook приложенията и услугите всеки ден и ще помага на милиарди хора да са онлайн чрез Internet.org“.

Центърът ще бъде 100% захранван от възобновяеми енергийни източници благодарение на 200 MW нови вятърни мощности. Те ще бъдат добавени към мрежата на Тексас през 2016 г. в партньорство с Citigroup Energy, Alterra Power Corporation, Starwood Energy Group. Facebook наистина се гордее с това, както и със своите мерки за енергийна ефективност, като например охлаждането на центъра за данни. То ще става само с външен въздух, вместо с енергоемки климатици.

В резутат на всичко това, казва компанията, въглеродният орпечатък на новия ЦоД ще е толкова голям, колкото и този на едно обикновено кафе.

За завършек на доброто начинание Facebook е решила да спделя плановете на своите центрове за данни в проекта Open Compute Project, така че и други компании, които са в процес на изграждане на центрове за данни, да могат да научат как да ги направят енергийно ефективни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*