Само технически решения няма да спасят климата

Справянето с изменението на климата и неговите рискове изисква не само технически решения като например семена, устойчиви на суша, или по-високи морски диги, но и цялостно преоформяне на икономическите и политическите стимули, които причиняват глобалното затопляне, обявиха учени.

climate-change

„Най-големият риск от всичко, пред което сме изправени, е това, че се борим с грешен проблем”, заяви социологът Карън О“Брайън от Университета в Осло, по време на едноседмична конференция на изследователите на климата в Париж.

Използването на повече възобновяеми енергийни източници и създаването на застрахователни схеми за реколтата, както и системи за ранно предупреждение, са важни. Ала изменението на климата “е повече от техническо предизвикателство”, посочи тя.

Надпреварата за осигуряване на права за петролни сондажи в Арктика, например, се обрисува от някои анализатори като потенциално начало на нова Студена война. В нея страните се състезават за достъп до някои от последните големи неразработени петролни залежи на планетата. Всичко това е резултат от преследване на печалбата и стремежа на страните към енергийна сигурност.

Това обаче се случва въпреки научните доказателства, които показват, че една трета от вече откритите залежи на петрол в света – както и половината от газовите резерви и 80 процента от запасите от въглища – трябва да останат в земята, ако искаме да избегнем катастрофално изменението на климата, което ще съсипе планетата, посочи O ‘Брайън.

Климатичните рискове няма да бъдат решени ефективно, ако тези противоречия не бъдат изгладени. Един от начините да се постигне това е хората да засилят опитите си да променят начина, по който действат правителствата и институциите.

“Малките промени могат да доведат до големио промени. Отделните лица, когато работят заедно, могат да генерират голяма социална промяна”, каза О“Брайън.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*