Дания генерира 140% от нужната й енергия от вятъра

Особено ветровитите последни двадесет и четири часа в Северна Европа завъртяха вятърните турбини на Дания на висока предавка. Това даде възможност на страната да генерира от вятър не само всичката електроенергия, която й е нужна, но и да „почерпи“ Германия, Норвегия и Швеция. В доклад на Гардиън се съобщава, че до вечерта на 9 юли вятърните турбини са произвеждали 116 процента от енергията, нужна на страната. Към 3 часа сутринта на 10 юли, когато търсенето е по-слабо, генерираната електроенергия е била равна на 140% от енергопотреблението в страната.

wind-energy-333918_640

Дания прави значителни инвестиции във вятърна енергия. През 2014 вятърните турбини в страната са произвели 39,1% от електричеството, нужно на Дания. Предвид новите проекти, които са на ход, се очаква страната да постигне целта си – да произвежда 50 на сто от енергията си от възобновяеми източници. Очаква се това да стане преди заложения краен срок – 2020 г. Плановете са за добавяне на общо 1.5GW нови офшорни вятърни паркове до края на десетилетието.

Нещо повече, по време на рекордното производство тази седмица дори вятърните турбини на Дания дори не са работили при максимален капацитет.

От енергийния излишък по време на пика, 80 процента от енергията е изпратена на Германия и Норвегия, които я съхраняват чрез хидроенергийни системи, а останалите 20 процента са доставени на Швеция.

В интервю за Guardian Оливър Джой, говорител на Европейската асоциация за вятърна енергия, заяви: „Това показва, че един свят, захранван 100% от енергия от възобновяеми източници, изобщо не е измислица“.

2 коментара

  1. Другият път като реша с динамо да си захранвам къщата, и в 3 през ноща съм пуснал само 1 диодна лампичка, очаквам заглавие че си захранвам жилището на 100000000%

  2. ЗДРАВЕЙТЕ ,
    ИНТЕРЕСУВА МЕ ИМА НЯКАКВА НОВА НАРЕДБА ЗА МОНТИРАНЕ НА ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ В НАСЕЛЕНИ МЕСТА. ИСКАМ ДА СИ МОНТИРАМ ХИБРИДНА СИСТЕМА ,НО МИ ОТГОВОРИХА,ЧЕ МОЖЕЛО САМО ФОТОВОЛТАИЦИ…ЗА ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ ИМАЛО НЯКАКВО ИЗИСКВАНИЯ….
    БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*