Колко по-малки са велосипедите от автомобилите?

Автомобилите, които се движат из градовете ни, често возят само по един пътник, макар да имат място за 4-5. В резултат на това те използват много пространство – твърде много като за един придвижващ се човек. Колко точно е лоша тяхната пространствена неефективност е трудно да си представим, но група от латвийските застъпници на колоезденето са решили да ни покажат. Те са създали визуална демонстрация за международния „Ден без автомобили“ на 22 септември. Участниците в групата са сглобили скелетни рамки на автомобили върху велосипедите си и с тях са излезли по улиците, за да илюстрират колко по-малко място заемат велосипедистите и колко по-добър би бил трафикът, ако хората разменят автомобилите с велосипеди.

Bamboo-Bike-Car-Frames

Членовете на групата са направили рамките от бамбук, сглобявайки ги във формата на автомобили. После ги закрепили върху своите велосипеди. Тръгнали с тях по улиците, всеки заемайки място колкото за един обикновен седан. Активистите карали по улиците на Рига няколко часа, за да покажат колко е глупаво да използваме огромни автомобилни машини, за да привижваме само по един-единствен човек.

Групата за колоездене е известна като Divritenis и е водена от вело-активиста Виеструс Силеникс, който всъщност е измислил закачливата идея. Дано тяхното дъждовно утро по улиците да е помогнало поне неколцина души да премислят баланса между велосипеди и автомобили.

Bamboo-Bike-Car-Frames-3 Bamboo-Bike-Car-Frames-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*